woensdag 21 maart 2012

Etappe 17 : Baye

Woensdag, 21 maart 2012 

Om 8:30 al vroeg vertrokken in Moussy en bijna aan 1 stuk doorgestapt tot 16:30. Op het eind wel nog 1 uur verkeerd gelopen, waardoor de etappe wel 4 km langer werd. En die kilometers waren er eigenlijk te veel aan en doen 'die ene teen' zeker geen goed. In totaal legde Hugo toch wel een kleine 35 km af vandaag, wat zijn 'comfort-afstand' van 25 km ruim overschrijdt ....

Daartegenover staat dan ook dat het vandaag weer een heel mooie etappe was met prachtige natuur.  "Op een bepaald moment stond er een hert op enkele meters van mij."  Door het langdurig in de natuur zijn, word je er als het ware één mee.

Rond 16:30 komt Hugo aan in de 'Foyer de Charité de Baye' waar hij zal overnachten.
Een statig en groot gebouw op een rustig gelegen domein.  Het blijkt een soort commune te zijn waar een 15-tal mensen sober samenleven en alles met elkaar delen. Over heel Frankrijk - maar ook in Nederland en België - zijn er van deze 'Foyers de Charité' wat staat voor 'Zetel van Liefdadigheid' of meer bepaald een gemeenschap van gedoopte mannen en vrouwen, die naar het voorbeeld van de eerste christenen hun materiële, geestelijke en spirituele goederen gemeenschappelijk maken en deze gelofte ook beleven.
Hugo wordt er vriendelijk ontvangen en naar zijn kamer geleid. Vervolgens wordt hij uitgenodigd om deel te nemen aan het stil gebed in één van de 2 kapellen. Hij kan er op zijn manier - die enigszins verschilt van de devotie eigen aan de Foyer - opgaan in de stilte.

Na de dagelijkse wasbeurt van de wandelkleren is het om 19:30 tijd voor het avondmaal.
Wat bijna nooit gebeurt in Baye, gebeurt uitgerekend vandaag wel : er zijn een 40 à 50 afgevaardigden van de verschillende Europese Foyers aanwezig in Baye en ook zij nemen deel aan het avondmaal. Maar voor er gegeten wordt, stelt iedereen zich persoonlijk voor. En als laatste in de rij krijgt ook Hugo een micro onder zijn neus geduwd om zich voor te stellen, maar alles verloopt vlot. Hugo is toch wel een beetje onder de indruk van deze sfeer, die hij als 'super katholiek' omschrijft.

En dan is het hoogtijd om uit te rusten en te hopen dat 'die ene teen' vannacht flink kan recupereren zodat de etappe van morgen naar Sézanne vlot kan verlopen.


Le Foyer de charité in Baye
Geen opmerkingen:

Een reactie posten