vrijdag 23 maart 2012

Etappe 18 : Sézanne

Donderdag, 22 maart 2012

In Le Foyer de Charité wordt er vroeg ontbeten, om 7:15 zit Hugo al aan tafel met de vaste bewoners van dit huis. Nu de grote groep van gisteren vertrokken is, is de groep beperkter en is er dus aandacht voor 'de bezoeker'.  Ze vragen naar het waarom van deze tocht, naar de kinderen, hun leeftijd en of ze gedoopt zijn. Als Hugo hier negatief moet op antwoorden, beseft hij dat dit in een dergelijk oord wellicht niet het juiste en verwachte antwoord is en de stilte die er op volgt, bevestigt dit vermoeden. Dus is een omstandigere uitleg op zijn plaats. Er volgt een lang en geanimeerd gesprek dat uiteindelijk ook over de BDE gaat. De bewoners zijn één en al oor, alleen de priester van dienst herinnert aan het dagelijkse schema dat moet gevolgd worden. En dus wordt het gesprek afgebroken en gaan de bewoners om 8:00 naar een gebedsdienst, terwijl Hugo zijn rugzak in orde brengt en zijn voeten klaarmaakt voor een nieuwe etappe. Vervolgens wil hij zijn boekje laten afstempelen en net als hij wil vertrekken, komen de bewoners - die intussen al gedaan hebben met hun gebedsdienst - nog eens uitgebreid en oprecht afscheid nemen. De priester vraagt of hij een foto van Hugo mag nemen zodat ze voor hem, zijn vrouw én de kinderen kunnen bidden.

En dan is het tijd om te stappen, richting Sézanne, alweer door prachtige natuur.
De bewuste teen is 'niet verslechterd en doet het redelijk goed.'

Al vrij vroeg komt Hugo aan in Sézanne waar hij de nacht zal doorbrengen in een 'Maison de Repos' ofwel een rusthuis. Hij is nog wat te vroeg om zich aan te melden en gaat dan maar door naar het dorp. Daar rust hij wat uit op een terras in het zonnetje en trakteert zichzelf op een goede Grimbergen.
Het rusthuis wordt hier nog gerund wordt door nonnetjes die Hugo heel hartelijk ontvangen. Aangezien hij stilaan de proporties van een Franse avondmaal begint te kennen, gaat hij na een verkwikkende douche, terug naar het dorp en koopt er brood en worst dat hij bij wijze van voorgerecht al verorbert. En dat bleek een goede inschatting : het was een lekker maar sober maal, 'al goed dat ik op voorhand iets gegeten had'.

Na het eten is het tijd voor de was : 'Je moet dit echt bijhouden en dagelijks doen. Ik steek er toch wel wat tijd in om alles in orde te houden.'



Geen opmerkingen:

Een reactie posten